środa, 1 lutego 2012

Pieczone kotlety soczewicowe


Została mi szklanka gotowanej czerwonej soczewicy. A że kilka dni temu zakochałam się w pieczonych kotletach ciecierzycowych, postanowiłam rozkochać się w podobnie przygotowanych kotletach soczewicowych. No i zostałam trafiona w samo serce! Rewelacja. Polecam. Moja wersja jest z całym jajkiem, ale jeśli dodacie tylko białko - wyjdą beztłuszczowe kotleciki idealne na kolację. Smacznego!

Składniki
1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
1 cebula drobno pokrojona
1 jajko
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka otrąb owsianych
2 łyżki mąki z ciecierzycy (w wersji z samym białkiem można dodać graham)
natka pietruszki, sól, pieprz



Wszystko wymieszać, bez miksowania fasoli. Formować kotleciki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia kotletów. Zjadłam je z sosem pieczarkowym "zaciągniętym" jogurtem. Mmmmm ;-)


12 komentarzy:

  1. Rodzynko, a jaką konsystencję mają te placki po upieczeniu?? Są chrupiące, czy raczej miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem. Świetnie się nadają do tego, żeby zapakować je w pudełko i zabrać do pracy, a potem nawet zjeść z ręki. Ja zjadłam w wersji z sosem - zrobiły się miękkie i pieczarkowe - też były super.

      Usuń
  2. No no .... Czy to ma byc ta wielogodzinna dlubanina ?
    Wyglada bardzo smakowicie ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to danie w 5 minut. Dłubanina - ser migdałowy. Ale o tym następnym razem :-)

      Usuń
  3. A można je zrobić bez otrąb owsianych? Czy lepiej nie? Jestem na diecie bezglutenowej, więc otręby są dla mnie zabronione...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można. Tylko dodaj wtedy więcej mąki z migdałów lub z ciecierzycy, albo zrób zamiast ze szklanki soczewicy, z 1,5 szklanki. Otręby dobrze łączą produkty, zastępują bułkę tartą. O, jeśli nie jesteś na diecie, użyj bułki tartej, albo skrobi kukurydzianej - powinno zadziałać :-)

      Usuń
  4. Nie zdążyłam jeszcze zrobić z ciecierzycy, a tu następne pysznie się prezentujące:)
    W tym tygodniu na mus zrobię! Mam fazę na strączkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj rodzynko....troche sie gubie jeszcze w tym wszystkim..powiedz prosze, jak to jest z tymi otrebami, mozna je laczyc z tluszczami?a i ma pytanie do chudego nabialu- np. jogurtu? To nie sa weglowodany, tylko bialko i moge je laczyc z daniem tluszczowym? Pozdrawiam i wlasnie robie te kotlety soczewicowe bo wygladaja cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zanim rodzynka cos dorzuci to ci pomoge -wszystko co ma wartosc IG zawiera weglowodany.
    Najprosciej zapamietac , ze produkty do IG 35 mozna laczyc z tluszczami , a powyzej nie .
    Czy to ci wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
  7. W jakiej temperaturze je pieczecie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rodzynko, ktoś Ci ukradł zdjęcie z tego przepisu: http://kupujnajlepsze.pl/przepisy/przepis/id/122/name/Pieczone%2Bkotlety%2Bz%2Bsoczewicy%2B-%2Bdietetyczne

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy zielona soczewica będzie również dobra??:> mąka z ciecierzycy.. hmm po prostu zmielić surową ciecierzycę w młynku?

    OdpowiedzUsuń