To sernik, który piekłam od zawsze, a ostatnio zaadaptowałam do wersji MM. Wcześniej masa serowa była z cukrem i budyniem, obecnie jest z syropem z agawy i odrobiną agar agar, choć i bez zagęstnika nic się nie stanie. Spód zupełnie nowy - z orzechów włoskich, pomysł Fority. Dziękuję - sprawdził się wyśmienicie. Wyraziste orzechy świetnie kontrastują z delikatnym posmakiem sera :)
Składniki
Na spód
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka fruktozy
50 g roztopionego masła
Masa
1 kg mielonego twarogu (kupiony w kostce i samodzielnie zmielony)
2 całe jaja
4 żółtka
6 czubatych łyżek syropu z agawy (warto spróbować masę i ocenić, czy tyle wystarczy)
1 szklanka mleka
duża szczypta agar agar
aromat waniliowy - może być olejek, ja dodałam esencję własnej produkcji (na alkoholu)
Pianka
4 białka
3 czubate łyżki fruktozy
3-4 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie spodu: wszystkie składniki mieszamy i wyklejamy dno tortownicy.
Masa: jajka i żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy ser, miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i dalej miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód i pieczemy ok. 40-45 minut, aż wierzch ciasta się zetnie i delikatnie przyrumieni. U mnie się dosyć spiekł, stąd na zdjęciu jest ciemny pasek między masą serową a pianką. Na wierzch nakładamy przygotowaną chwilę wcześniej piankę, czyli ubite na sztywno białka z fruktozą. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Wygląda fantastycznie!!! Niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńa powiedz mi jeszcze jaki to był twaróg? i ile % miało mleko?? sernik wygląda bosko doprawdy...
OdpowiedzUsuńTwaróg był półtłusty, a mleko - 1,5 proc. :)
OdpowiedzUsuńwow!!!! ale sie spoznilam !! wyglada oblednie ... juz bym go zjadla ze zdjecia
OdpowiedzUsuńupiekłam go w piątek i wczoraj pokroiłam do dziś nie ma okruszka.
OdpowiedzUsuńPYSZNY!!!!
no to raz kozie śmierć
OdpowiedzUsuńrobię spód ze zmielonych migdałów :-)
Buziaki :-*
w jakiej temperaturze ma być pieczony? lepiej termoobieg, czy góra-dół?
OdpowiedzUsuń