Ciasto mocno czekoladowe - przepis podałam tutaj - daje ogromne pole do popisu. Wystarczy zrobić je w tortownicy i mamy świetną bazę do tortów. Można je nadziewać przeróżnymi masami. U mnie dzisiaj krem z bitej śmietany i serca mascarpone, a całość muśnięta dżemem z wiśniami. Idealne połączenie wytrawnego ciasta ze słodkim kremem, a gdzieś w tle smak wiśniowy. Bomba kaloryczna, ale przecież deserów nie jemy codziennie - zjadłam kawałek, poprocjowałam resztę i zamroziłam. I będzie jak znalazł na marcowe deszczowe popołudnia :-)
Składniki
Ciasto z tego przepisu, ale uwaga - zrobiłam drobną modyfikację - białka dodałam osobno na samym końcu mocno ubite.
Krem
200 ml śmietanki 30 proc.
250 g sera mascarpone
1 łyżka fruktozy
laska wanilii
dodatkowo: 4 łyżki dżemu wiśniowego bez cukru, płatki migdałowe, 2 łyżki ciemnego kakao
Ciasto upiekłam w tortownicy, przekroiłam na pół. Ubiłam śmietanę na puszystą pianę, dodałam do niej serek mascarpone i fruktozę oraz ziarenka wanilii. Zmiksowałam na gładką masę. Pierwszy krążek ciasta posmarowałam 2 łyżkami dżemu wiśniowego, na to położyłam masę (zostawiłam ok. 5 łyżek) i przykryłam drugim krążkiem. Górę wysmarowałam resztą masy i posypałam kakao (przy użyciu sitka). Boki wysmarowałam resztką dżemu i obsypałam obficie płatkami migdałowymi.
I tuż przed rozpłynięciem się w ustach ;)
jestem pod wrazeniem -:)
OdpowiedzUsuńbrakuje ci ponoc inspiracji ??????
Cudne:)
OdpowiedzUsuńpiekne! zrobie na nastepna "specjalna okazje" ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam w poniedziałek, zamiast dżemu dałam powidała śliwkowe. Wyszło oblędnie dobre. Nikt nie wierzył, że to ciasto jem na diecie :P
OdpowiedzUsuń