niedziela, 26 lutego 2012

Ciasto czekoladowe z białym boskim kremem

Ciasto mocno czekoladowe - przepis podałam tutaj - daje ogromne pole do popisu. Wystarczy zrobić je w tortownicy i mamy świetną bazę do tortów. Można je nadziewać przeróżnymi masami. U mnie dzisiaj krem z bitej śmietany i serca mascarpone, a całość muśnięta dżemem z wiśniami. Idealne połączenie wytrawnego ciasta ze słodkim kremem, a gdzieś w tle smak wiśniowy. Bomba kaloryczna, ale przecież deserów nie jemy codziennie - zjadłam kawałek, poprocjowałam resztę i zamroziłam. I będzie jak znalazł na marcowe deszczowe popołudnia :-)

Składniki
Ciasto z tego przepisu, ale uwaga - zrobiłam drobną modyfikację - białka dodałam osobno na samym końcu mocno ubite.

Krem
200 ml śmietanki 30 proc.
250 g sera mascarpone
1 łyżka fruktozy
laska wanilii
dodatkowo: 4 łyżki dżemu wiśniowego bez cukru, płatki migdałowe, 2 łyżki ciemnego kakao


Ciasto upiekłam w tortownicy, przekroiłam na pół. Ubiłam śmietanę na puszystą pianę, dodałam do niej serek mascarpone i fruktozę oraz ziarenka wanilii. Zmiksowałam na gładką masę. Pierwszy krążek ciasta posmarowałam 2 łyżkami dżemu wiśniowego, na to położyłam masę (zostawiłam ok. 5 łyżek) i przykryłam drugim krążkiem. Górę wysmarowałam resztą masy i posypałam kakao (przy użyciu sitka). Boki wysmarowałam resztką dżemu i obsypałam obficie płatkami migdałowymi.


I tuż przed rozpłynięciem się w ustach ;)


4 komentarze:

  1. jestem pod wrazeniem -:)
    brakuje ci ponoc inspiracji ??????

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne! zrobie na nastepna "specjalna okazje" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam w poniedziałek, zamiast dżemu dałam powidała śliwkowe. Wyszło oblędnie dobre. Nikt nie wierzył, że to ciasto jem na diecie :P

    OdpowiedzUsuń