Mimo że lubię różnorodność w menu, to to danie mogłabym jeść chyba codziennie. Bardzo aromatyczny filet z kurczaka pachnący przede wszystkim tymiankiem i koperkiem, do tego rozpływająca się w ustach cukinia – świetny duet. Oczywiście, to danie można urozmaicić i dodać również inne warzywa – paprykę, pieczarki, cebulę – ale ja najbardziej lubię w wersji z samą cukinią. Aby nic więcej nie rozpraszało moich kubków smakowych.
Składniki
1 niewielki podwójny filet z kurczaka
2 średnie cukinie lub 1 większa
opakowanie suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
sól, pieprz, płatki chili
natka pietruszki, zielona cebulka i koper
Filet pokroiłam w kostkę, wysuszyłam na ręczniku papierowym, a następnie posypałam wymieszanym tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Każdy kawałek był dokładnie otulony suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzałam oliwę lub olej, wrzuciłam pokrojony drobno czosnek (niewyciskany!), smażyłam minutę. Następnie dorzuciłam kawałki filetu i smażyłam z każdej strony przez ok. 3-4 minuty, aby mięso się dokładnie ścięło. Później przykryłam i dusiłam przez ok. 10 minut. W tym czasie umyłam cukinię i pokroiłam w dużą kostkę. Wrzuciłam ją na patelnię do mięsa, dodałam też posiekane zioła oraz przyprawy i dusiłam wszystko przez ok. 10 minut – tak aby cukinia się nie rozpaćkała i była jeszcze jędrna. Na koniec posypałam jeszcze wszystko koperkiem – lubię jego świeży smak.
Wygląda znajomo :P
OdpowiedzUsuńKurczak i cukinia jak najbardziej,dieta rewelacyjna,niedługo skorzystam z przepisów.
OdpowiedzUsuń