niedziela, 26 lutego 2012

Schabowy z grilla

Drób wychodzi mi powoli bokiem, ryby również nie budzą łaknienia. Więc dziś postanowiłam zrobić kotlety schabowe. Wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem polecanym w Metodzie Montignac, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, a zawsze to jakaś odmiana. Moja wersja grillowanych koletów jest mocno czosnkowa, na dodatek z sosem czosnkowym. Zapewne złe duchy będą mnie przez długi czas omijać ;)

Składniki
2 kotlety po ok. 150 g schabu bez kości
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego


Sos:
300 ml gęstego jogurtu typu greckiego
ząbek czosnku, sól, pieprz
drobno posiekana dymka

Kotlety rozbiłam delikatnie tłuczkiem - dosłownie po dwa plaśnięcia z każdej strony (lubię jak są grubsze i jędrne podczas gryzienia). W moździerzu wymieszałam dokładnie czosnek, sól i pieprz i tą mieszanką natarłam kotlety, następnie przy użyciu silikonowego pędzelka pomiziałam je olejem i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię grillową. Grillowałam je ok. 20 minut, przewracając na obie strony.
Sos - wymieszałam wszystkie składniki (czosnek przeciśnięty przez praskę) i polałam sosem kotleta oraz towarzyszące mojemu obiadowi różyczki kalafiora. Wszystko jeszcze obficie posypałam dymką.


1 komentarz: