czwartek, 19 stycznia 2012

Krajanka kokosowo-jabłkowa

Kolejna propozycja na wykorzystanie okary - elementu ubocznego przy produkcji mleka sojowego. Wcześniej użyłam ją do boskich kuleczek kokosowych, a dzisiaj znalazłam ten przepis i od razu postanowiłam działać. Zamieniłam cukier, mąkę itp na produkty dopuszczone w Metodzie Montignaca i dodałam jajko - aby ciasto się lepiej trzymało. Efekt satysfakcjonujący :-)
Ciasto nie jest puszyste, ma wilgotną konsystencję, jest słodkie i wypełnione aromatem kokosowym.

Składniki
350 g okary
400 g jabłek ze skórką
pół szklanki wiórków kokosowych
1 jajko
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki miodu akacjowego (można zastąpić 1 łyżką fruktozy lub syropu z agawy)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicę standardowej wielkości. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i chętnie bym je upiekła, jendak mam jedno pytanie: czym można zastąpić "okarę"?

    OdpowiedzUsuń