sobota, 28 stycznia 2012

Dahl - soczewica z orientalną nutą


To danie gości u mnie kilka razy w tygodniu na menu kolacyjne. Smakuje egzotycznie, syci idealnie, jest zdrowe - czego chcieć więcej? Polecam gorąco wszystkim, którzy szukają sposobów na soczewicę. Dahl może z dużym prawdopodobieństwem przekonać do soczewicy nawet największych sceptyków - jestem tego przykładem :)

Składniki (dla dwóch osób)
1 szklanka soczewicy
1 średnia cebula
3/4 szklanka krojonych pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka nasion kolendry (całych)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżego drobno pokrojonego
1 łyżeczka mielonej kurkumy 
szczypta płatków chili
świeża kolendra lub natka pietruszki - do posypania

Wstawić soczewicę do gotowania (ok. 15-20 minut). W tym czasie rozgrzać ogień i przez 2-3 minuty smażyć nasiona kolendry i kminu, dosypać mielony imbir i kurkumę. Smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Nie przypalić, bo będzie gorzkie! Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i krojony imbir (jeśli używamy świeżego), zredukować płomień i dusić aż cebula będzie miękka (można dodać trochę wody). Całość z patelni dodać do ugotowanej soczewicy, dokładnie wymieszać, dodać płatki chili i pomidory, dusić jeszcze kilka minut do zagotowania. Podawać posypane świeżą kolendrą (idealne połączenie) lub pietruszką (też smakuje, choć to nie to).


 

5 komentarzy:

  1. wspaniala propozycja na super weglowa kolacje MM-:)
    poczulam moje smaki ♫♫♫♪

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam :) nie miałam co prawda nasion kolendry, wiec nie wiem jak powinno smakować z nimi, ale ogólnie soczewica w takim wydaniu pachnie wyśmienicie! a syn doniósł, że równie wyśmienicie smakuje :))
    zostało jeszcze dla mnie na dzisiejszą kolację. i już się cieszę :))
    rodzynko, co porabiasz, że milczysz na blogu???? czekam na kolejne przepisy!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Celta, cieszę się bardzo, że smakowało! :)
    Fakt, opierniczam się strasznie. W sumie to ostatnio straciłam apetyt i chęć na gotowanie, a teraz szpital, więc jak wrócę do domu i nabiorę chęci, to na pewno nadrobię zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. życzę Ci, żeby wszystko się dobrze poukładało!! i oby wróciły Ci chęci do wymyślania i gotowania. czekam na kolejne przepisy i ściskam mocno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń