sobota, 28 stycznia 2012

Słodkie kuleczki z siemienia


Bardzo słodkie, rozpływające się w ustach i niestety, ale za szybko się kończą. Wyszła mi nieparzysta liczba i ostatnią sztukę musiałam przekroić na dwie części, hahahah. To znaczy, że zaskoczyły ;)
Kiedy Basia pokazała mi ten przepis, przeraziła mnie ilość kurkumy. Tak, kurkumy. Za pierwszym razem dodałam o wiele mniej, drugi raz już nie popełniłam tego błędu i sypnęłam tyle, ile trzeba. Kurkuma rewelacyjnie się komponuje z siemieniem lnianym i pozostałymi składnikami. Tak więc bez obaw. Polecam te kuleczki, bo to zdrowa słodycz - wiemy, jak siemię cudownie działa na nasz układ pokarmowy. Smacznego!

Składniki
100 g siemienia lnianego
40 g migdałów
100 g syropu z agawy
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki sezamu 

Siemię i migdały zmielić, wszystkie składniki poza sezamem dokładnie wymieszać - najlepiej ręką. Formować niewielkie kuleczki i otaczać w sezamie. Masa niemiłosiernie klei się do rąk, więc trzeba je myć - wilgotnymi dłońmi jest łatwiej. Przed spożyciem wsadzić na min. 2 godziny do lodówki. A potem jeść, jeść, jeść i doświadczać przyjemnych doznań organoleptycznych ;-)



18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Trudno określić, nie znałam tego smaku wcześniej. Na początku są dosyć słodkie - w oryginalnym przepisie było dużo więcej syropu z agawy, ja dodałam mniej. A później pojawia się to "coś". Kurkuma mi się zawsze kojarzyła z daniami na ostro, curry itp. A tutaj dodaje specyficznego posmaku, który idealnie się komponuje ze słodkim. Robiłam je już kilka razy i na pewno będę do nich wracać :)

      Usuń
  2. ciesze sie, ze posmakowaly -:)
    balas sie pieprzu? bo nie widze go w twoim przepisie?
    fakt, ze jest tam specjalny pieprz dlugi, ktory moze ciezko dostac w PL.. ja dalam normalny czarny swiezo mielony i to tez ok 1 lyzeczki i sprawdza sie super w tym przepisie -polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, Basiu, tak znam francuski, że jak przeczytałam pieprz, to pomyślałam, że widocznie coś ŹLE zrozumiałam :D Bez pieprzu są równie pyszne, ale następnym razem dodam - ile???
      Teraz robiłam z mniejszą ilością syropu z agawy. Mniej słodkie są dla mnie jeszcze lepsze, bo bardziej wyczuwalny jest ciekawy smak całości.
      Dziękuję za inspirację :-*

      Usuń
    2. moje pierwsze cukierki byly tez slodkie.. dostosowalam wiec oczywiscie tez przepis do mojego gustu i powiekszam tylko ilosc ziaren lnu i migdalow i tylko ciut wiecej przpraw .. daje wiec ok 1 malej lyzeczki pieprzu na ok 150 g siemienia

      Usuń
  3. Świetne kuleczki, to tez przepis dobry i w MM i w Kuchni 5 Przemian, którą teraz stosuję. Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, zrobiłam te kuleczki! Dałam miód zamiast syropu, bo nie miałam, ale dorzuciłam też pieprz:)
    Przepis ma jedną zdecydowaną wadę: wychodzi ich mało!!!
    Są genialne, na pewno będę je toczyć jeszcze nie raz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały! :)))

      Usuń
  5. a ja idac za ciosem dzisiaj zrobilam nastepna wersje i tym razem dalam zmielone platki owsiane, oczywiscie zmielone ziarna siemienia ,sporo cynamonu , syropu z agawy i 2 spore lyzki stolowe masla migdalowego =fantastyczne ♪♫♪♫♫♪
    czy zycie nie jest piekne na MM ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dopiero co zrobiłam masło słonecznikowe:)
      To teraz migdałowe mnie czeka!
      A może kulki ulepię ze słonecznikowym...?
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. a ja musze nadrobic komentarze na twoim blogu, bo zrobilam paste z groszku , byla pyszna i nic nie napisalam az wstyd . Zagladam tam do ciebie codziennie , bo bardzo duzo przepisow jest MM nawet popkorn z ciecierzycy super ..fantastyczny blog

      Usuń
    3. Ja też zaglądam, sporo inspiracji! Tylko mam pytanie - czy aby komentować jako rodzynka, muszę mieć na bloxie konto?

      Usuń
    4. tak trzeba zalozyc konto z haslem wrrrr i ja nie moglam juz jako Basia -:( bo juz bylo zajete
      a tak wogole to upier.. jest przy dodawaniu komentarzy za kazdym razem jakies hasla z obrazka -:(
      no trudno

      Usuń
    5. Dziewczyny, nie trzeba mieć konta, żeby u mnie komentować!
      Ja mam otwarte dla wszystkich, nawet anonimowych.
      Jeśli Rodzynko wpiszesz adres swojego bloga w tej 3 rubryce, to nie będziesz jako gość, tylko Rodzynka z linkiem do Twojego bloga:)
      I u mnie nie ma haseł z obrazka Basiu:) Wszystko uproszczone jak tylko się dało, tak, że zapraszam, zaglądajcie i komentujcie!
      I pozdrawiam i cieszę się, że Was poznałam:)

      Usuń
    6. tak wiem, ale jako gosc mialam i wtedy ukazuje sie adres IP brrrr , no ale juz sie zarejestrowalam i jest ok i dolozylam komentarzy , wiec bedziesz miala co poczytac haha

      tak te hasla z obrazkow sa tutaj na Blogger

      Usuń
    7. Basiu, miałam w niedzielny poranek super sesję z czytaniem i odpowiadaniem na Twoje komentarze:) Prawdziwy zasyp;) Dziękuję!!!
      Nie wiem czy doczytasz u mnie, więc tutaj podpowiadam (jeśli nie stosujesz takiej opcji do tej pory) o możliwości subskrybowania wpisów i komentarzy (choć z komentarzami to już różnie, bo tutaj np. nie mogę znaleźć takiej opcji do RSS komentarzy, można tylko każdy osobno - Rodzynko nie masz włączonej opcji RSS wszystkich komentarzy?) przez tzw RSS. Ja tak mam pościągane wszystkie ulubione blogi i widzę na bieżąco co kto wrzuca i łatwo zaglądać:)

      Co do obrazków, to na bloxie też taka opcja istnieje, ale ja to wyłączyłam. Wiele osób nie wie, że to można wyłączyć. To są ponoć zabezpieczenia przed robotami, ale u mnie żaden robot się do tej pory przez ponad 2 lata prowadzenia bloga nie pojawił;) Może za mało smacznie dla niego;P

      Usuń
    8. pod kazdym tematem co mnie interseowal ,dodalam komentarz i zaznaczylam opcje, zebym byla powiadamiana o innych komentarzach w tym temacie. Wiec powinno dzialac , dziekuje ci bardzo ..
      milej i smacznej niedzieli ♪♫♪♫♫♪ ♥

      Usuń