niedziela, 29 stycznia 2012

Pulpety w sosie koperkowym

Zatęskniłam za sosem koperkowym, no ale jak zagęścić sos nie dodając do niego mąki? Znalazłam na to sposób - mielone otręby owsiane + mielone siemię lniane. Oczywiście sos nie jest biały i aksamitny, tak jak w klasycznym przepisie z pszennej mąki, ale jest całkiem smaczny. Całość świetnie komponuje się z fasolką szparagową. 

Składniki
500 g mięsa mielonego (zmieliłam szynkę wieprzową i kawałek udźca wołowego)
1 cebula (posiekana)
1 jajko
1 łyżka mielonych migdałów
2 łyżki mielonych otrąb owsianych
sól, pieprz, płatki chili

Sos
pęczek koperku
3 łyżki mielonych otrąb owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
pół szklanki mleka
2 łyżki śmietany 18 proc.

Wymieszałam wszystkie składniki na kotlety, za wyjątkiem otrąb. Uformowałam kulki, oprószyłam je zmielonymi otrębami i włożyłam delikatnie do wrzącej wody. Wody powinno być tyle, aby przykryła pulpety, nie więcej. Gotowałam je przez ok. 20 minut. Następnie w kubku wymieszałam otręby, siemię, mleko i śmietanę i wlałam do garnka z pulpetami. Gotowałam to ok. 2-3 minut, a następnie wrzuciłam drobno posiekany koperek. Całość jeszcze gotowałam przez niecałą minutę.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam pulpety przerozne, a w sosie koperkowym najbardziej ♫♫♫
    fajny tez sposob do zageszczenia sosu , podoba mi sie i musze wyprobowac

    ja probowalam
    1 samym mielonym siemieniem +smietana sojowa =sprawdza sie fajnie
    2 ze smietana sojowa i zoltkiem -mozna powiedziec klasyczne zageszczenie sosow
    3 ze zmiksowanymi pieczarkami , ktory w przypadku pulpetow byl rewelacyjny
    4 rozne maki o niskim IG
    -sojowa
    -z ciecierzycy
    -z soczewicy
    najbardziej pasowala mi sojowa, bo nie zmienila mi smaku .
    Do wyprobowania pozostala mi inulina -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... och, pyszne!
    bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, a czy otreby, siemie lniane i migdaly mielisz sama? jesli tak to jakiego sprzetu do tego uywasz? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaki nie posiadam mlynka do kawy, ale sprobuje w naczynku, ktory byl w zestawie od blendera, mam nadzieje, ze sie uda:)

    OdpowiedzUsuń