wtorek, 10 stycznia 2012

Aromatyczne muffiny pomarańczowe



Przepis już sprawdzony, różnica tylko w dodatkach. Efekt - dla mnie znakomity!

Składniki
150 g czerwonej soczewicy
50 g mielonych migdałów
4 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki fruktozy
1 łyżka miodu akacjowego
2 jajka
pół szklanki chudego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z dwóch pomarańczy
szczypta soli

Wykonanie - jak w tym przepisie, tylko zamiast przyprawy do piernika - skórka pomarańczowa :-)
 

19 komentarzy:

  1. sa obledne 
    jak tylko ozdrowieje to je wyprobuje -:)
    super, ze wymyslasz i testujesz nowe smaki i tak trzymaj

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech, muffin już dawno nie ma. Nie mam też żadnego innego deseru. Hmmm, dziwnie tak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie cos wynajdziesz -:)
      a ja dzisiaj robie twoje mufinki makowe -:)

      Usuń
  3. Zjadłam mały jogurt z łyżeczką miodu i czuję się usatysfakcjonowana ;)
    Basia, powodzenia i czekam na efekty :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jogurt grecki z miodem i orzechami to jeden z najlepszych deserów na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na weekend już szykuję się na cudny prosty deser - owoce leśne zapieczone pod kruszonką z mielonych migdałów... ach...

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak robisz taką kruszonkę? Dodajesz masło? Napisz, plisssss, bo uwielbiam owoce pod kruszonką... Jabłuszka... Ojej, kruszonka... Nie zasnę normlanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie wiem haha. Będę się opierać na tym przepisie i zobaczymy co wyjdzie
    http://taste-of-passion.blogspot.com/2011/01/crumble-z-owocami-lesnymi.html
    Oczywiście nie dam mąki i do słodzenia coś albo syrop z agawy, albo fruktozę albo nic. Się zobaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki nechebet - zrobię sobie jutro deser. Zamiast mąki - mielone otręby owsiane, zamiast cukru - fruktozę. Myślę, że musi być fruktoza a nie miód czy syrop z agawy - chodzi o konsystencję kruszonki. Cholerne masło... dodam łyżkę, a drugą - oleju...
    A blog - mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach to maslo -:(
      Ja mam mniej problemow,bo albo robie sama migdalowe albo kupuje .
      Patrzylas juz tego linka do masla migdalowego? Polecam chociaz potrzebny jest solidny mlynek.
      Najczesciej zastapic mozna oliwa bez wiekszych problemow.
      Zajrzyj na bloga Gildy ona tez robila takie zapiekane owoce ... Dawala make z ciecierzycy,migdaly mielone,olej i fruktoze

      Usuń
    2. Jest tu:
      http://aidedegilda.blogspot.com/2010/08/crumble-aux-pommes.html
      Rzeczywiście migdały, mąka z ciecierzycy, oliwa i fruktoza :)

      Usuń
    3. No dobra, zrobię bez masła, ale z otrębami, bo mi jakoś tu nie pasuje mąka z ciecierzycy...

      Usuń
    4. To moze sprobuj pomieszac normalna make T1850 z otrebami i z odrobina oleju?

      Usuń
    5. Innym razem, bo nie mam teraz w domu mąki 1850. A chcę to zrobić jutro :)))

      Usuń
    6. Haha dopadlas przepis i do dziela ...
      Ja lubie nawet takie owoce zalac jajkami wymiszanymi ze smietana i posypane migdalami . Szybkie ,bardzo smaczne ...

      Usuń
  9. Ja zrobię bez otrębów. Migdały, fruktoza (fakt, że dla konsystencji musi być to suche słodkie ;)) i masło. No to masło nam tu mierzi ale jakoś nie widzę zamiennika. O rany niech już będzie sobota :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a zobacz tutaj
      http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/08/crumble-z-jezynami-mm.html

      Usuń
  10. Rodzynka....nie zaglądałam tutaj w trosce o własne zdrowie psychiczne i miałam rację ;P Ja jestem dziś w czwartym dniu maratonu z karkówką i smalcem w roli głównej, o zgrozo bez soli, i zewsząd atakują mnie cudowne aromaty jedzeniowe, a teraz dodatkowo te muffiny...Nie znoszę skórki pomarańczowej, ale dziś wcale by mi nie przeszkadzała. Dobrze, że nie widzisz jak zaśliniłam klawiaturę ;)
    Jeszcze tylko 3 dni i przejdę na nieco lepszą paszę, ale o takich rarytasach jak Twoje będę mogła pomarzyć nieprędko :( Wyprowadzenie z niskokalorycznej będzie zapewne też niełatwe :/ Oby efektem było nieprzyniesienie wstydu siostrze w dniu jej ślubu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Beata, ja Ci życzę takiego efektu, abyś schudła i to utrzymała, przeszła na MM i razem z nami podejmowała kulinarne eksperymenty ;-)
    Czytałam o diecie Gacy - muszę przyznać, że wizja karkówki mocno mnie przeraziła. Ale skoro podjęłaś się tego, to z całej siły zaciskam kciuki aby się udało! :)

    OdpowiedzUsuń