Przepis już sprawdzony, różnica tylko w dodatkach. Efekt - dla mnie znakomity!
Składniki
150 g czerwonej soczewicy
50 g mielonych migdałów
4 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki fruktozy
1 łyżka miodu akacjowego
2 jajka
pół szklanki chudego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z dwóch pomarańczy
szczypta soli
Wykonanie - jak w tym przepisie, tylko zamiast przyprawy do piernika - skórka pomarańczowa :-)
sa obledne
OdpowiedzUsuńjak tylko ozdrowieje to je wyprobuje -:)
super, ze wymyslasz i testujesz nowe smaki i tak trzymaj
Ech, muffin już dawno nie ma. Nie mam też żadnego innego deseru. Hmmm, dziwnie tak...
OdpowiedzUsuńpewnie cos wynajdziesz -:)
Usuńa ja dzisiaj robie twoje mufinki makowe -:)
Zjadłam mały jogurt z łyżeczką miodu i czuję się usatysfakcjonowana ;)
OdpowiedzUsuńBasia, powodzenia i czekam na efekty :*
Jogurt grecki z miodem i orzechami to jeden z najlepszych deserów na świecie :)
OdpowiedzUsuńA na weekend już szykuję się na cudny prosty deser - owoce leśne zapieczone pod kruszonką z mielonych migdałów... ach...
OdpowiedzUsuńA jak robisz taką kruszonkę? Dodajesz masło? Napisz, plisssss, bo uwielbiam owoce pod kruszonką... Jabłuszka... Ojej, kruszonka... Nie zasnę normlanie ;-)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie wiem haha. Będę się opierać na tym przepisie i zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńhttp://taste-of-passion.blogspot.com/2011/01/crumble-z-owocami-lesnymi.html
Oczywiście nie dam mąki i do słodzenia coś albo syrop z agawy, albo fruktozę albo nic. Się zobaczy :)
Dzięki nechebet - zrobię sobie jutro deser. Zamiast mąki - mielone otręby owsiane, zamiast cukru - fruktozę. Myślę, że musi być fruktoza a nie miód czy syrop z agawy - chodzi o konsystencję kruszonki. Cholerne masło... dodam łyżkę, a drugą - oleju...
OdpowiedzUsuńA blog - mniam mniam :)
Ach to maslo -:(
UsuńJa mam mniej problemow,bo albo robie sama migdalowe albo kupuje .
Patrzylas juz tego linka do masla migdalowego? Polecam chociaz potrzebny jest solidny mlynek.
Najczesciej zastapic mozna oliwa bez wiekszych problemow.
Zajrzyj na bloga Gildy ona tez robila takie zapiekane owoce ... Dawala make z ciecierzycy,migdaly mielone,olej i fruktoze
Jest tu:
Usuńhttp://aidedegilda.blogspot.com/2010/08/crumble-aux-pommes.html
Rzeczywiście migdały, mąka z ciecierzycy, oliwa i fruktoza :)
No dobra, zrobię bez masła, ale z otrębami, bo mi jakoś tu nie pasuje mąka z ciecierzycy...
UsuńTo moze sprobuj pomieszac normalna make T1850 z otrebami i z odrobina oleju?
UsuńInnym razem, bo nie mam teraz w domu mąki 1850. A chcę to zrobić jutro :)))
UsuńHaha dopadlas przepis i do dziela ...
UsuńJa lubie nawet takie owoce zalac jajkami wymiszanymi ze smietana i posypane migdalami . Szybkie ,bardzo smaczne ...
Ja zrobię bez otrębów. Migdały, fruktoza (fakt, że dla konsystencji musi być to suche słodkie ;)) i masło. No to masło nam tu mierzi ale jakoś nie widzę zamiennika. O rany niech już będzie sobota :D
OdpowiedzUsuńa zobacz tutaj
Usuńhttp://bakeandtaste.blogspot.com/2010/08/crumble-z-jezynami-mm.html
Rodzynka....nie zaglądałam tutaj w trosce o własne zdrowie psychiczne i miałam rację ;P Ja jestem dziś w czwartym dniu maratonu z karkówką i smalcem w roli głównej, o zgrozo bez soli, i zewsząd atakują mnie cudowne aromaty jedzeniowe, a teraz dodatkowo te muffiny...Nie znoszę skórki pomarańczowej, ale dziś wcale by mi nie przeszkadzała. Dobrze, że nie widzisz jak zaśliniłam klawiaturę ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko 3 dni i przejdę na nieco lepszą paszę, ale o takich rarytasach jak Twoje będę mogła pomarzyć nieprędko :( Wyprowadzenie z niskokalorycznej będzie zapewne też niełatwe :/ Oby efektem było nieprzyniesienie wstydu siostrze w dniu jej ślubu.
Beata, ja Ci życzę takiego efektu, abyś schudła i to utrzymała, przeszła na MM i razem z nami podejmowała kulinarne eksperymenty ;-)
OdpowiedzUsuńCzytałam o diecie Gacy - muszę przyznać, że wizja karkówki mocno mnie przeraziła. Ale skoro podjęłaś się tego, to z całej siły zaciskam kciuki aby się udało! :)