środa, 21 grudnia 2011

Ciasto mocno czekoladowe



Propozycja dla osób lubiących gorzką czekoladę. Jestem zaskoczona tym ciastem - nie ma w nim grama mąki, a ma idealną konsystencję. Jest puszyste, a zarazem takie jak powinno być czekoladowe ciasto - aksamitne. I co ciekawe - przygotowuje się je w 5 minut. Basia, dzięki za przepis :)


Składniki
200 g chudego zmielonego sera
200 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70 proc. kakao)
200 g mielonych migdałów
4 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki miodu


Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Przelać do foremki - ja użyłam standardowej keksówki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

18 komentarzy:

  1. Dobrze,ze mam jeszcze polowe swojego hihi bo po takim opisie to trzeba to zrobic

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu, to ciasto na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. a słuchaj, ten ser który dodałaś do ciasta rzeczywiście mieliłaś??
    czy mogłabym dodać taki twaróg do smarowania? czy może byłoby za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozesz dodac taki do smarowania ser. Nie powinno byc rzadkie.
      Wiedz tylko, ze lepiej jest uzywac chudego sera i zmielic, niz takiego "smarownego" , bo ten drugi bardziej podnosi glikemie. Zawiera wiecej serwatki, ktorej nie da sie odzielic -:(

      Usuń
    2. tak wiem o tej serwatce, ale mały problem polega na tym, że nie mam maszynki do mielenia.. a znowu jak "rozdziabię" ten ser samym widelcem, mogą być grudki. ehhh...

      Usuń
  4. Wg metody Montigniaca nie łączymy jajek z chudym twarogiem. Posiłek nie może być jednocześnie węglowy i tłuszczowy. Można dać tłusty twaróg, tu w zestawieniu z jajkami i czekoladą chudy twaróg nie jest konieczny.
    Jako węglowy posiłek sprawdziłby się zestaw chudego twarogu, białek, aromatu waniliowego i skórki pomarańczowej - bez tłustej czekolady i żółtek - wyszedł by biały sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malgosiu, ser nawet chudy to bialka , a wiec polaczenie jest jak najbardziej ok
      mozesz doczytac tutaj jak klasyfikowac produkty
      http://www.montignac.com/pl/faq/

      Usuń
    2. Małgosiu, wiedzę o MM czerpię z jego książek - a jest spora różnica między książkami a polskimi forami na temat MM. Polecam dotrzeć do źródła - tam znajdziesz info, że takie połączenia jak zaproponowałam, są idealnie pod względem MM :)

      Usuń
  5. A czy te migdały to mają być płatzki i zmielone, czy takie całe migdały obrane ze skórki i zmielone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mogą być zmielone płatki migdałowe. Tylko uważaj, bo płatki kosztują znacznie więcej niż całe migdały! Smacznego! :)

      Usuń
  6. Super ciasto się zapowiada, ale mam pytanko o miód - chodzi mi o jego wysoki indeks. Dlaczego jego użycie jest uzasadnione? Syrop z agawy się nie nada? Warto ryzykować większą glikemię?
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. IG zależy od rodzaju miodu ....miod akcjowy zawiera duzo fruktozy stad jego IG jest szacowany na ok 30 ..ale mozesz uzyc innego slodzidla

      Usuń
    2. Uwielbiam miód więc jeśli tylko można to chętnie skorzystam :-). Uchyl tylko rąbka tajemnicy, na dane z jakiego opracowania się powołujesz? Bo przeszperałam wszystkie dostępne mi książki i publikacje i nie znalazłam żadnych szacunków odnośnie 30 IG akacjowego. Wysłałam maila z zapytaniem do źródła (prowadzących oficjalną stronę metody MM), ale póki co nie dostałam odpowiedzi.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Na moim blogu często komentuje Basia, np. ten wpis nad Twoim. Basia jest na bieżąco w kontakcie z Sybille (córką Michaela Montignaca), która dalej "prowadzi" jego metodę. Tak więc jest to informacja z najpewniejszego źródła. Basia mieszka we Francji i aktywnie udziela się w społecznościach MM, poza tym zna najnowsze opracowania na temat MM, o których u nas jeszcze nikt nie słyszał. Zresztą na najlepszym MM-owym forum w PL też jest polecany miód akacjowy.
      Mam nadzieję, że Basia udzieli Ci bardziej konkretnych informacji, albo pokieruje do odpowiedniej literatury francuskiej :-)

      Usuń
    4. moje zrodlo to jak rodzynka napisala- francuskie forum Sybille Montignac (dietetyk dyplomowany i corka M Montignac) i francuskie ksiazki MM ..
      mozesz wrzucic do tlumacza ..miod akacjowy jest super na MM ☺

      z forum francuskiego
      "Choisissez dans la mesure du possible un miel pressé à froid) Miel d'acacia à IG de 30! "
      http://methode-montignac.aujourdhui.com/forum/recettes-montignac-et-cuisine-montignac/126067/creme-budwig.asp

      Le miel est autorisé dans la méthode, IG 30 à condition que ce soit un miel artisanal et liquide ( trop de sucre dans le cristallisé ( Sybille lors d'un tchat ).

      "oui le miel d'accacia est le seul à igb il est bien liquide ..  "
      http://methode-montignac.aujourdhui.com/forum/questions-sur-la-methode-montignac/123726/tableau-des-produits-de-substitution.asp

      Wikipedia
      "Son index glycémique varie d'une espèce à l'autre (32 pour le miel d'acacia et 80 pour le miel mille fleurs) tout en ayant une incidence plus faible sur la glycémie que le dextrose ou le saccharose".
      http://fr.wikipedia.org/wiki/Miel#Index_glyc.C3.A9mique

      Usuń
    5. Uszczęśliwiłyście mnie na całego, dziękuję :-)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Zrobione i zjedzone niemalże od razu po wyjęciu z piekarnika :)
    Jutro powtórka z rozrywki.

    OdpowiedzUsuń