sobota, 28 lipca 2012

Sernik na zimno na kruchym spodzie

Ma wszystko to, co powinien mieć dobry sernik na zimno - wyczuwalny kruchy spód, kremową słodką masę serową z nutą wanilii i dodatki, które nadają charakter: świeże maliny na wierzchu, a dodatkowo pod serem cienka warstwa musu malinowego. To ciasto ma dwie zasadnicze wady - trudno przestać je jeść i za szybko się kończy...

Spód - UWAGA - to jest moim zdaniem idealny spód migdałowy, wreszcie znalazłam odpowiednie proporcje po wielu poszukiwaniach!
140 g migdałów
30 g fruktozy
1 łyżka syropu z agawy (niekoniecznie)
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli

Ciasto szybko zagnieść w misce. Ważne, żeby nie było zbyt rzadkie. Jeśli składniki nie będą chciały się łatwo połączyć, bo np. żółtko jest małe albo masło zbyt twarde, lepiej nie dodawać dodatkowego tłuszczu, tylko syrop z agawy (1 łyżka), który jest płynny i ułatwi sklejanie. Ten spód ze względu na obecność migdałów i tak jest bardzo tłusty (i zdrowy przy okazji :). Ciasto schować do lodówki na min. 30 minut. Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Piec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uważać, żeby się nie przypaliło. Następnie przestudzić i włożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową.

Mus
1,5 szklanki mallin
3 łyżki syropu z agawy (lub miodu czy fruktozy)
2 łyżeczki żelatyny

Zmiksować maliny, dodać syrop z agawy i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Lekko tężejący mus wylać na upieczone i wystudzone ciasto, całość wsadzić do lodówki.

Masa serowa
1 kg sera (użyłam mielonego twarogu 4 proc. tłuszczu)
8 łyżek syropu z agawy
laska wanilii6 łyżeczek żelatyny (warto sprawdzić na opakowaniu, jaka ilość jest potrzebna do 1 kg sera, bo żelatyna żelatynie jest nierówna)
maliny do ułożenia na wierzchu


Zmiksować ser z syropem z agawy oraz ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić, dodać do niej 3-4 łyżki masy serowej, zmiksować, a następnie dodać do pozostałej masy serowej i całość przez chwilę miksować. Nie radzę dodawać rozpuszczonej żelatyny od razu do całej masy, bo może się to skończyć łzami - masa serowa lubi się warzyć. Wtedy smakuje dalej tak samo dobrze, ale wygląda znacznie gorzej. Gotową masę serową ułożyć na stężałym musie malinowym. Jak widać, mi brakło cierpliwości, mus był jeszcze dosyć płynny i zamiast efektu "od linijki" wyszły fale. Na górze ułożyć, delikatnie dociskając, umyte i wysuszone maliny. Całość wsadzić do lodówki na kilka godzin. A potem... jeść i zachwycać się swoim geniuszem ;-)


23 komentarze:

  1. wyglada smakowicie , juz nie pamietam kiedy jadlam sernik na zimno. Musze namowic meza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta dieta jest super i sernik też,ja osobiście kupuję w Lidl ser chudy do serników i past,wypróbuję przepis na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięękny! sernik na zimno to najlepsze ciacho na gorące dni..

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się rzeczywiście pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sernik i taki dietetyczny,chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik bardzo smakowity:)
    Miło mi Cię poinformować, że Cię nominowałam:)
    http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyjęłam zaproszenie do zabawy, pierwszy raz od 10 lat. Wyróżniłam Twój blog i pojawiłaś się w "śmietance" 15tki top trendy stuli :) :) :) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cześć :-) jestem Twoją stałą czytelniczką i chciałabym Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana do The Versatile Blogger Award, szczegóły: http://kasikowe-rewolucje.blogspot.com/2012/10/nominacje-versalite-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu, zapraszam regularnie:)Ps. pyszny musiał być ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. tęsknie za latem :(
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kochana, wracaj tutaj!! wlasnie przejrzalam Twojego calego bloga i jestem zachwycona :D chce wiecej!

    OdpowiedzUsuń
  12. nominowałam Cię do Liebster Blog;) zapraszam http://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2013/03/kolejna-wariacja-na-temat-zapiekanego.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy dopuszczalny jesy w I fazie montignca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można go jeść na I fazie. Można by się doczepić do tej łyżki masła, ale to niewiele, jak na całą blaszkę.

      Usuń
  14. We een oplossing voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen, met een medicijn dat is verstrekt en graan kan de ziekte volledig te genezen.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  15. Ons bied 'n oplossing vir die behandeling van verskeie gesondheidsprobleme, deur die gebruik van 'n dwelm wat verskaf is en graan kan die siekte heeltemal genees.

    Obat Epilepsi

    Obat Jantung Bocor Anak

    Obat Lipoma

    Obat Gerd

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń