niedziela, 1 lipca 2012

Razowe pierogi z mięsem

Bardzo lubię smak ciasta w pierogach razowych i często je robię z różnym nadzieniem - owocami, serem, szpinakiem, czy jak dzisiaj - z mięsem. Podstawą jest ciasto. Wiadomo, że mąka razowa nie jest tak elastyczna jak pszenna typu 450, ale małe czary mary sprawia, że ciasto wychodzi świetne. Tajemnica tkwi w dodatku gumy guar, która pod wpływem wody zagęszcza ciasto i sprawia, że pierogi dobrze się wyrabiają, ciasto jest elastyczne i nic się nie rozpada podczas gotowania.W przepisie są 2 łyżki oleju rzepakowego - to dobry tłuszcz, w takiej ilości można go dodać do dania węglowego.


Składniki na ciasto
500 g mąki razowej - użyłam pół orkiszowej i pszennej 1850
1 łyżeczka gumy guar
letnia woda - tyle, aby zagnieść ciasto pierogowe
szczypta soli

Farsz
gotowany filet z kurczaka - ok. 300 g
duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
zioła - co kto lubi, ja wybrałam świeży majeranek, tymianek i rozmaryn
pieprz, sól

Mąkę wymieszać z gumą guar i solą, a następnie zagnieść ciasto. Ciasta razowego nie trzeba wygniatać długo - wystarczy kilka minut, aby było w miarę elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny - aby sobie odpoczęło :) W tym czasie można przygotować farsz - zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa filet. Dodać do niego podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziewać i lepić pierogi. Wrzucić do osolonej wody i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut po wypłynięciu na wierzch. Podawać z...  no właśnie - u mnie wersja full wypas - zeszkliłam kolejną cebulkę na drugiej łyżce oleju, wrzuciłam na to pierogi i jeszcze je podsmażyłam.... Żyć nie umierać ;-)


9 komentarzy:

  1. Razowych jeszcze nie jadłem ,ale muszą być pyyyyyycchhchchcaaa!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj są, są ;-) Polecam!

      Usuń
    2. razowe sa zjebiste:) bardzo miekkie i delikatne :)
      ale mam jedno ale co do tej potrawy !! czemu nie widac srodka potrawy?
      pozdrawiam

      Usuń
    3. słuszna uwaga! zanim się zorientowałam, że brakuje takiego ujęcia, pierogów już nie było :( następnym razem będę pamiętać :)

      Usuń
  2. A co zamiast tej gumy guar, jajko jako zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, bo Metodzie Montignaca nie łączymy mąki z tłuszczami (jakiem). Pewnie wyjdzie, ale jakie - trudno przewidzieć. Polecam gumę guar - można ją dostać za kilka zł w każdym sklepie ze zdrową żywnością :)

      Usuń
    2. ja tam robilam tylko woda il lyzeczka oleju .. i wyslzy idealne :)

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam te pierogi chociaż w wersji II fazowej, tj. z olejem oraz farsz to szpinak z fetą i czosnkiem.
    Polałam zeszkloną cebulką i musze powiedzieć, że są obłędnie dobre. Ciasto jest super plastyczne, nie rozwala się i nie pęka. Te czary z guma guar są świetne. Zrobiłam więcej i reszta poszła do zamrażarki.
    Dziękuję za swietny przepis!

    pozdr
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąkę z mięsem można połączyć?

    OdpowiedzUsuń