piątek, 6 stycznia 2012

Niby sushi


Glony nori kupiłam w sklepie kilka miesięcy temu w przypływie impulsu, jednak nie za bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić. Klasyczne sushi opada, bo ryż do sushi ma zbyt wysoki indeks glikemiczny, a do sashimi glony nie są potrzebne. No i wymyśliłam...
Danie jest proste i szybkie w przyrządzeniu, smakuje bardzo dobrze i na gorąco i na zimno. No i wygląda dosyć efektownie, czego zdjęcia (niestety) do końca nie oddają.
Jeśli do farszu dodamy samo białko - można je zjadać w ramach posiłku beztłuszczowego. Z jajkiem - do tłuszczowych. Zostało mi jeszcze kilka kawałków glonów, więc następnym razem użyję mięsa z kurczaka - myślę, że również będzie się dobrze komponować.

Składniki (dla 2 osób)
spory filet z dorsza (u mnie 300 g)
2 płaty glonów nori - użyłam takich
1 jajko
2 łyżki otrąb owsianych
gałązka świeżego rozmarynu i łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Mięso umyłam, wysuszyłam i zmieliłam w maszynce do mięsa. Dodałam jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszałam. Nadzienie rozsmarowałam na glonach i delikatnie zwinęłam w rulon. Ułożyłam w naczyniu do gotowania na parze i gotowałam ok. 10-15 min. na wolnym ogniu.Jeszcze ciepłe "roladki" pokroiłam ostrym nożem.
Z warzyw miałam w domu tylko mrożoną fasolkę szparagową, bałam się, że to będzie wielki zgrzyt, ale smakowało dobrze. Tym bardziej, że wszystko obficie skropiłam delikatnym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

4 komentarze:

  1. bravo, bravo !!!! efekt jest niesamowity tego dania ...
    zobacz jak robila je po raz pierwszy Gilda
    http://aidedegilda.blogspot.com/2011/11/les-makis-de-gilda-en-video.html#comment-form

    no i oczywiscie nie rozumiem czemu wyeliminowac trzeba ryz????
    mozna przeciez uzyc ryzu Basmati, odpowiednio go gotujaci i bedzie ok ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu, do sushi jest specjalny ryż, a ja dzisiaj przyrządzając to danie nawet nie pomyślałam o sushi. Zresztą nie mam w domu ryżu, hahahaha. Ale jak mi się zachce sushi, to pomyślę o basmati.
    I dzięki za filmik - oj, będziesz mi tłumaczyć :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Na MM trzeba myslec w kategoriach MM -ryz Basmati i nie ma co kombinowac, ze inny jest lepszy do sushi
    Risotto i ryz oczywiscie Basmati albo peczak haha, ktory juz poznalas jak Risotto tluszczowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Basia, jeszcze kilka miesięcy i się przestawię B-)

    O kurcze, risotto z ryżem basmatti, warzywami i ŁOSOSIEM... boshhhhh.... Ale bym zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń