piątek, 30 grudnia 2011

Wegańskie kotlety z soczewicą

Ciekawa odmiana dla kotleta mielonego. Składniki "idealne" do chudnięcia - otręby owsiane (błonnik) i święta soczewica, która w Metodzie Montignaca ma zaszczytne miejsce. Najlepiej smakują ze spieczoną skórką. Smażyłam je na oleju, ale myślę, że jeszcze lepsze mogą być zapiekane w piekarniku.

Składniki
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka ugotowanej soczewicy
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
cebula
kilka pieczarek
sól, pieprz, natka pietruszki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
kilka łyżek oleju

Otręby gotujemy w 1,5 szklanki wody, studzimy. Dodajemy ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę z pieczarkami i pozostałe składniki. Jeśli masa jest za rzadka można dodać więcej mąki z ciecierzycy. Wilgotnymi rękami formujemy kotlety i smażymy na oleju ok. 15 minut. Pod koniec można zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Można je też zapiekać w piekarniku.
Część kotletów otoczyłam otrębami, ale nie było to dobry pomysł - podczas smażenia otręby chłoną tłuszcz jak gąbka.
Kotlety najlepiej smakują polane delikatnym sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, sól, pieprz)

3 komentarze:

  1. super sa powroty po swietach na twoj blog ..
    wyprobuje i to juz wkrotce

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąkę z ciecierzycy można zastąpić mąką z amarantusa? Mąkę z ciecierzycy dopiero zamówiłam a chciałabym jak najszybciej zrobić te placuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, nie używałam nigdy mąki z amarantusa, więc trudno mi powiedzieć.

      Usuń