wtorek, 27 grudnia 2011

Sernik z kokosową pianką

To sernik, który piekłam od zawsze, a ostatnio zaadaptowałam do wersji MM. Wcześniej masa serowa była z cukrem i budyniem, obecnie jest z syropem z agawy i odrobiną agar agar, choć i bez zagęstnika nic się nie stanie. Spód zupełnie nowy - z orzechów włoskich, pomysł Fority. Dziękuję - sprawdził się wyśmienicie. Wyraziste orzechy świetnie kontrastują z delikatnym posmakiem sera :)

Składniki

Na spód
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka fruktozy
50 g roztopionego masła

Masa
1 kg mielonego twarogu (kupiony w kostce i samodzielnie zmielony)
2 całe jaja
4 żółtka
6 czubatych łyżek syropu z agawy (warto spróbować masę i ocenić, czy tyle wystarczy)
1 szklanka mleka
duża szczypta agar agar
aromat waniliowy - może być olejek, ja dodałam esencję własnej produkcji (na alkoholu)

Pianka
4 białka
3 czubate łyżki fruktozy
3-4 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie spodu: wszystkie składniki mieszamy i wyklejamy dno tortownicy.
Masa: jajka i żółtka ucieramy na puszystą masę, dodajemy ser, miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i dalej miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód i pieczemy ok. 40-45 minut, aż wierzch ciasta się zetnie i delikatnie przyrumieni. U mnie się dosyć spiekł, stąd na zdjęciu jest ciemny pasek między masą serową a pianką. Na wierzch nakładamy przygotowaną chwilę wcześniej piankę, czyli ubite na sztywno białka z fruktozą. Wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.


7 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie!!! Niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a powiedz mi jeszcze jaki to był twaróg? i ile % miało mleko?? sernik wygląda bosko doprawdy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Twaróg był półtłusty, a mleko - 1,5 proc. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow!!!! ale sie spoznilam !! wyglada oblednie ... juz bym go zjadla ze zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam go w piątek i wczoraj pokroiłam do dziś nie ma okruszka.
    PYSZNY!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. no to raz kozie śmierć
    robię spód ze zmielonych migdałów :-)

    Buziaki :-*

    OdpowiedzUsuń
  7. w jakiej temperaturze ma być pieczony? lepiej termoobieg, czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń